2010. október 24., vasárnap

Ukrán soviniszták követelik a kárpátaljai magyar pártok helyhatósági választásokból való kizárását

A kárpátaljai magyar pártoknak az október 31-i helyhatósági választásokból való kizárását követeli a szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete.
A Szvoboda megyei szervezete bejelentette, hogy a területileg illetékes választási bizottságtól a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ-UMP) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) helyhatósági választásokból való kizárását fogja követelni. Szerintük a két párt magyar nyelvű választási plakátjaival megsértette Ukrajna nyelvekről és reklámról szóló törvényeit. Követelésüket az ukrán nacionalisták azzal indokolják, hogy a magyar pártok választási plakátjaikat vagy kizárólag magyar nyelven vagy magyar és alig olvasható ukrán szöveggel nyomtatták.
A Szvoboda szerint a magyar pártoktól és valamennyi jelöltjüktől meg kell vonni a választási kampányban való részvétel jogát, mert az ukrán reklámtörvény 6. cikkelye értelmében az ország területén kizárólag ukrán nyelvű reklámanyagok terjeszthetők, míg a nyelvtörvény 35. cikkelye szerint a hivatalos közlemények, plakátok, hirdetések, reklámok ukrán nyelvűek, s az ukrán szöveg mellett szerepelhet annak más nyelvű fordítása. A Szvoboda Kárpátalja megyei szervezetének vezetője a honlapnak elmondta, hogy pártja követelése rendkívül egyszerű, hiszen - mint fogalmazott - a választások minden résztvevőjének be kell tartania a törvényeket. Aki ezt nem teszi, annak nincs joga a választásokon való részvételre.
A nacionalista pártvezető elítélte azokat az ukrán pártokat is, amelyek magyar nyelvű választási plakátokkal és szórólapokkal kampányolva - állítása szerint - "néhány voks és a hatalomra jutás reményében lealacsonyítják magukat és az ukrán nemzet egészét".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése