2010. október 30., szombat

Slota Csernován újból a magyarok ellen uszította a szlovákokat

A Szlovák Nemzeti Párt vezére Ján Slota október 27-én a csernovai sortűz kapcsán a szlovákság elnyomására figyelmeztetett, amely véleménye szerint jelenleg is tart és egyes magyar politikai körök Trianon revíziójára készülnek.

Slota az emlékezőket ismét a magyarokkal fenyegette. Beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar politikai elit azon fáradozik, hogy a szlovák állam a múlté legyen, valamint a Trianoni szerződést érvénytelenítsék, ahogyan a Beneš-dekrétumokat is.
A magyargyűlölő politikus szerint a budapesti magyar politikai elit szlovákiai magyar politikai pártok aktív részvételével szeretné elérné mindezt, akiket Budapest meghosszabbított kezének nevezett. Slota arra biztatta a jelenlevőket, hogy ne aludjanak és ismerjék fel a Most-Híd párt terveit is, amelyek a nyelvtörvény és a hazafiassági törvény megszüntetésére irányulnak. A nemzetiek vezére azzal is riogatta a megemlékezőket, hogy a déli országrészben a magyar nyelvet is hivatalos nyelvvé szeretnék nyilvánítani.

A Magyar Koalíció Pártja kulturális tanácsa egy elemzést készített a 100 évvel ezelőtti eseményről 2007-ben, melyben Roman Holec szlovák történésznek, a csernovai sortűzről megjelent egyetlen monográfiájára való hivatkozással készítették el elemzésüket. Részlet a tanulmányból:
„Megdöbbentő, de Szlovákiában 10 évvel Roman Holec monográfiájának megjelenése után még parlamenti törvényjavaslatokban is megjelenik az az állítás, hogy „magyar csendőrök“ [15] lőttek „ártatlan szlovákokra“. A fegyverüket használó csendőröket személyükben már csak azért sem vezethette valamiféle nemzetiségi motívum a ravasz meghúzásakor, hisz többségükben maguk is szlovákok voltak. Sőt maga a tűzparancsot kiadó őrmester is szlovák volt.[16] Holec így ír: A legéleterősebb a magyar csendőrökről szóló mítosz. Anélkül, hogy feltárnának az összes ilyen megállapítás leegyszerűsítését, Csernovában szlovák származású csendőrök végezték munkájukat. Községi illetőségüket az egyes liptói községek árulták el, mindenki szlovákul beszélt… Szlovákokat vagy magyarokat csinálni belőlük azonban ahistorikus és nekik, mint Magyarország állampolgárainak nem voltak ilyen problémáik. Az agresszivitásáról híres Jozef Veverica szolgabírói hajdú, aki jelentős mértékben hozzájárult a felgyülemlett feszültséghez, a vádeljárás folyamán elutasította a tanúskodást, mivel két vádlottal rokoni kapcsolatban állt.“

Felvidek.ma1 megjegyzés:

  1. Slota sajnos útban van. aki útban van általában félreállítják. így őt félre kell állítani. soviniszta dögvész. európa pestise slota. a magyarok a gyógyszer. slota a vírus és mi a vírusirtók. szlovákia nem létezik. mi az? csak egy mesterséges francia állam.

    VálaszTörlés