2010. október 9., szombat

Nacionalista atrocitások Szatmárnémetiben


Sajnálatos, etnikai indíttatású közjáték zavarta meg az október 6.-ai megemlékezéseket.

Történelmében első alkalommal kezdte meg a tanévet az új otthonában Szatmárnémeti legpatinásabb magyar nyelvű iskolája, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium. Az új épület pedig, egyelőre, úgy tűnik, nem bizonyult jó választásnak, az egykori Zárda udvarát ugyanis a tanintézmény megosztva használja a Ioan Slavici Nemzeti Kollégium román tannyelvű oktatási intézménnyel.

Szerdán, akárcsak a magyarok lakta vidékeken mindenütt, úgy a Kölcsey diákjai is egy rövid műsorral emlékeztek meg az intézmény udvarán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozataira valamint a tizenhárom aradi vértanúra.

Az esemény sajnos nem múlt el atrocitások nélkül, a szüneten lévő Slavici-os diákok ugyanis különböző etnikai jellegű bekiabálásokkal, szitokáradattal és különböző tárgyak dobálásával igyekeztek megzavarni a rövid kulturális műsorral emlékező magyar diákokat.

„A Zárda udvarán felsorakozott osztályokhoz és pedagógusaikhoz először Deák Márta történelemtanár szólt, aki az 1848-49-es szabadságharc jeles történéseiről, valamint az aradi vértanúkról beszélt. Ezt követően felolvasták a vértanúk neveit, miközben a diákok egy-egy mécsest gyújtottak az emlékükre. A rövid ünnepség pedig a Szózattal zárult, majd az iskolaközösség visszavonult a Zárda épületébe, figyelmen kívül hagyva az ellenséges bekiabálásokat”, vázolja az eseményeket a szatmar.ro hírportál.

szatmar.ro1 megjegyzés: