2010. október 25., hétfő

Mihai Eminescu - A Magyargyűlölő

A Noua Dreaptas csürhe példaképe

Erdélyi magyarok közül nincs olyan aki ne ismerné Mihai Eminescut, a leghíresebb román költőt. Szüleink is az ő verseit tanulták az iskolába román órán, akárcsak a mai diákok. Azt viszont gondolom már kevesebben tudják, hogy Mihai Eminescu betegesen gyűlölte a magyarokat, bevallom ezt idáig még én sem tudtam. Mihai Eminescu nevével rengeteg helyen találkozhat az ember Székelyföldön, utcanevek, szobrok őrzik emlékét, ennyi erővel lehetne Izraelben Hitlerről elnevezni utcákat, vagy Bukarestbe lehetne pár Horthy Miklós szobor is. Egyrészt mi köze van Székelyföldnek és a székelyeknek Eminescuhoz? másrészt mért kéne megtűrni, hogy nap mint nap egy olyan ember nevével fussunk össze aki gyűlölt minket,aki ellenünk uszította a románokat, aki hazugságokat írt rólunk és nemzeti büszkeségeinket mocskolta? Tehetsége vitathatatlan, viszont életvitele már kevésbé dicséretre méltó, naplójában többször megemlíti, hogy nincs pénze mert már megint elkurvázta, végül az Aids végzett is vele. Lássuk hát magyargyűlölő, hazug és uszító írását:

"De mi kinek legyünk a szolgái? Európa legzüllöttebb népességének, amelynek hiúsága és önteltsége nem egyéb, mint egy hosszú és utálatos szélmalomharc. Mert mivel rendelkeznek ezek az emberek, hogy felettünk álljanak? Rendelkeznek ők valamivel, amivel mi ne rendelkeznénk? Van-e nyelvük? Van-e tudományuk? Van-e kereskedelmük? Egyáltalán mi az övék? Nyelvük? Szégyenkezniük kellene miatta. Hangjaira még a kövek is elszörnyednek; szerkezete, a gondolatok fűzésének, a fogalmak absztrahálásának módja, egyszóval a szellem, ami áthatja ezt a darabos, sivár, zakatoló anyagot, a német nyelv szellemének utánzata. Németül beszélnek magyar szókészlettel. A tudományuk? Mi újat fedeztek ők fel a tudományok terén? Mivel járultak hozzá az emberiség előrehaladásához? A civilizációtörténet nevük mellé nullát jegyzett be. A törvényhozás? A jogok és a törvények között örök ellentmondások vannak. A legellentmondásosabb elvek rossz szándékú és megemésztetlen elegye; ezek az elvek kizárják egymást. Az igazságtalan és részrehajló, a magyarok számára azonban liberális alkotmány mellett ott vannak a barbarizmusnál is barbárabb középkori törvények. Művészetek és irodalom? Német nyelvből való silány átültetés, és mindenki előtt világos, hogy a fordítások milyen rosszak lehetnek. Az ipar? Német. A kereskedelem? A zsidók kezén van."

A fordítás Farkas Jenő, "Peremsors avagy a küldetéstudat kényszere – 150 éve született Mihai Eminescu" című írásából van


Egyetlen írással sikerült bemocskolnia mindazt ami fontos lehet egy magyar embernek, mindazt amire büszkék lehetünk.Nem is nagyon részletezem, hogy miért van tele hazugságokkal ez az idézet.Néhány kérdésből és válaszból rögtön megtudhatják az irodalomkedvelő román testvéreink, hogy a magyarok tulajdonképpen senkik, talán az is lehet, hogy nem is léteznek.A magyar nobel-díjasok száma(10) is arra utal, hogy mi senkik vagyunk, bezzeg a románok(3), ők Elie Wiesel-re és Hertha Müllerre igazán büszkék lehetnek, elvégre két törzsgyökeres románról van szó. Az is óriási nagy szerencse, hogy a román jogok és törvények zseniálisak, ezért is virágzik ez a csodaszép ország, már-már szárnyal, Európa Romániát irigyli és a titok nyitjáért könyörög, kétségbe esve kérdezik, "hogy csináljátok Románok? mi a titkotok?". Az írásból másra is rájöhetünk mi buta emberek, Eminescu ezek szerint nem csak költő volt, hanem zseniális nyelvtörténész is, aki a világon egyedüliként megfejtette a magyar nyelv titkát, hát olyan egyszerű, hogy nem gondolt más rá? Most gondolom több ezer tudós csap a homlokára: hát persze!A németektől loptuk akárcsak az irodalmunkat és a művészetünket is, hát milyen egyszerű, nem? Ha jobban belegondolunk, az is lehet, hogy mi valójában németek vagyunk, kár, hogy Eminescu ezt nem tudatta velünk, most bután fogunk meghalni, oh jah. Mi magyarok a senkik, mindent csak loptunk, bezzeg a románok, ők soha semmit nem loptak el, ennek köszönhető, hogy Európa kedvenc országa Románia, mindenki csak úgy emlegeti, "az ország ahol nem lopnak".Eminescu felvetéseire két videóval válaszolnék, kár, hogy nem láthatja már szegény, biztos élvezné ha éppen nem a nemibeteg barátnőivel lenne elfoglalva.


Vérforraló, hogy ennek a verseit kellett tanuljam az iskolában és több ezer magyar gyerek a mai napig is ezzel kell bajlódjon, ennek a züllött xenofóbnak az alkotásaival.Nem csodálkozom, hogy Csíkszeredában le akarják cserélni a Mihai Eminescu utcanevet, követendő példa.

(A fordítás beszerzéséért köszönet Csiszér Lórántnak)3 megjegyzés:

  1. Én is köszönöm. A fölvidékieknek is sok magyargyűlölőt kell ajnározni az agymosodában, ami működik is hatékonyan (egyre inkább váltódik itt az anyanyelv) - pl.: Kollárt, Safárikot, Stúrt, Sládkovic(s)ot, Stefánikot, Srobárt, Novomeskyt ..., akik hasonló piszokmód nyilatkozgattak és tevegettek is oda szorgost a magyaroknak. - Világhíresség mind, nemde?

    VálaszTörlés
  2. Kedves sat. természetesen együtt érzünk Felvidéken élő testvéreinkkel is, hisz minden magyar felelős minden magyarért. Ha van kedve írjon a hozzászólásában említett témáról és küldje el emailben a magyarellenesseg@gmail.com címre, szívesen megjelenítem itt, nagy segítség lenne.

    VálaszTörlés
  3. Való igaz hogy magyarellenes volt. Az Erdélyi Astra,a Kárpát Egyesületben De Bécsben is szervezkedett. Újságíró volt. Az ó álma a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő Nagy-Románia.Az Osztrák-Magyar titkos rendőrség is figyelte Bukarestben. Gyalázat az hogy az aki Magyarország területi egysége ellen és a monarchia ellen izgatta a magyarországi románságot. Ön magában nem az a gond hogy tanítják a verseit,hanem az hogy mint bősz és elvetemült magyarellenest nem mutatják be és ezt agyon hallgatják ezen ténykedését.

    VálaszTörlés