2010. október 25., hétfő

Mihai Eminescu - A Magyargyűlölő

 Kommentár nélkül közlöm Mihai Eminescu írását Magyarországról és a magyar nemzetről, mindenki saját maga alkosson véleményt a leírt gondolatokról.


"De mi kinek legyünk a szolgái? Európa legzüllöttebb népességének, amelynek hiúsága és önteltsége nem egyéb, mint egy hosszú és utálatos szélmalomharc. Mert mivel rendelkeznek ezek az emberek, hogy felettünk álljanak? Rendelkeznek ők valamivel, amivel mi ne rendelkeznénk? Van-e nyelvük? Van-e tudományuk? Van-e kereskedelmük? Egyáltalán mi az övék? Nyelvük? Szégyenkezniük kellene miatta. Hangjaira még a kövek is elszörnyednek; szerkezete, a gondolatok fűzésének, a fogalmak absztrahálásának módja, egyszóval a szellem, ami áthatja ezt a darabos, sivár, zakatoló anyagot, a német nyelv szellemének utánzata. Németül beszélnek magyar szókészlettel. A tudományuk? Mi újat fedeztek ők fel a tudományok terén? Mivel járultak hozzá az emberiség előrehaladásához? A civilizációtörténet nevük mellé nullát jegyzett be. A törvényhozás? A jogok és a törvények között örök ellentmondások vannak. A legellentmondásosabb elvek rossz szándékú és megemésztetlen elegye; ezek az elvek kizárják egymást. Az igazságtalan és részrehajló, a magyarok számára azonban liberális alkotmány mellett ott vannak a barbarizmusnál is barbárabb középkori törvények. Művészetek és irodalom? Német nyelvből való silány átültetés, és mindenki előtt világos, hogy a fordítások milyen rosszak lehetnek. Az ipar? Német. A kereskedelem? A zsidók kezén van."
A fordítás Farkas Jenő, "Peremsors avagy a küldetéstudat kényszere – 150 éve született Mihai Eminescu" című írásából van.

www.magyarellenesseg.com


4 megjegyzés:

 1. Én is köszönöm. A fölvidékieknek is sok magyargyűlölőt kell ajnározni az agymosodában, ami működik is hatékonyan (egyre inkább váltódik itt az anyanyelv) - pl.: Kollárt, Safárikot, Stúrt, Sládkovic(s)ot, Stefánikot, Srobárt, Novomeskyt ..., akik hasonló piszokmód nyilatkozgattak és tevegettek is oda szorgost a magyaroknak. - Világhíresség mind, nemde?

  VálaszTörlés
 2. Kedves sat. természetesen együtt érzünk Felvidéken élő testvéreinkkel is, hisz minden magyar felelős minden magyarért. Ha van kedve írjon a hozzászólásában említett témáról és küldje el emailben a magyarellenesseg@gmail.com címre, szívesen megjelenítem itt, nagy segítség lenne.

  VálaszTörlés
 3. Való igaz hogy magyarellenes volt. Az Erdélyi Astra,a Kárpát Egyesületben De Bécsben is szervezkedett. Újságíró volt. Az ó álma a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő Nagy-Románia.Az Osztrák-Magyar titkos rendőrség is figyelte Bukarestben. Gyalázat az hogy az aki Magyarország területi egysége ellen és a monarchia ellen izgatta a magyarországi románságot. Ön magában nem az a gond hogy tanítják a verseit,hanem az hogy mint bősz és elvetemült magyarellenest nem mutatják be és ezt agyon hallgatják ezen ténykedését.

  VálaszTörlés
 4. Ilyen az amikor úgy irsz egy teljes népről ,hogy milyen anyelvük meg a jogaik amikor 100 éve a saját néped azt sem tudta hogy mi az a bocskor.

  VálaszTörlés