2010. szeptember 23., csütörtök

Levetették Nagyvárad magyar utcaneveit a románok - a "magyar" alpolgármester nem állt ki az ügy mellett


Lekerültek a magyar történelmi utcaneveket tartalmazó táblák több nagyváradi épületről – írja honlapján csütörtökön a Krónika című kolozsvári napilap.


A táblákat az Erdélyi Magyar Ifjak helyi szervezete három hónappal ezelőtt szerelte fel. A civil szervezet fiataljai a hivatalostól kinézetre szándékosan eltérő utcanévtáblákat erősítettek a várad-újvárosi református templomra, illetve a túloldalon álló épületre, amelyben Tőkés László európai parlamenti képviselői irodája, illetve az Illyés Gyula Református Könyvesbolt működik. Mindkét ingatlan egyházi tulajdonban van, az ifjak pedig úgy vélték, a tulajdonos engedélyével nyugodtan jelezhetik a táblákon az utcák korábbi magyar elnevezését, így került ki a hivatalos kék-fehér, Primariei feliratú tábla alá a Teleki utca elnevezés, a Jean Calvin alá pedig Kálvin János neve.
A táblákat egy építkezési vállalkozás, a Selina munkatársai távolították el az épületekről a napokban. Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Ifjak egyik tagja, akik részt vett a táblák felszerelésében, a lapnak elmondta, hogy a Selina cégtől a táblák egy részét visszakapta, és mindenképpen újra kihelyezik azokat.
Csomortányi szerint a táblák kihelyezésére van törvényi alapjuk, hiszen a helyi önkormányzati testület még évekkel ezelőtt elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében közpénzből kellett volna a magyar névtáblákat elkészíteni és kihelyezni, ám ezt mindeddig nem tették meg. Mindemellett tudomása szerint van egy Románia által 1995-ben elfogadott EU-s keretegyezmény, amely szintén lehetővé teszi a magyar nyelvű utcanévtáblák elhelyezését.
A Krónikának Biró Rozália, a város alpolgármestere, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagja elmondta, hogy magánszemélytől kapott írásbeli panaszt a helyi önkormányzat a magyar táblák ügyében. Még júliusban nyújtotta be levelét egy nagyváradi román nemzetiségű állampolgár, kérve, hogy vegyék le a szerinte törvénytelenül elhelyezett táblákat. A törvényben megszabott 30 napos határidőn belül az illető nem kapott választ a városházától. Bíró feltételezése szerint emiatt valószínűleg az ombudsman területi képviselőjéhez fordulhatott a beadvány megfogalmazója, mivel szeptember elején az ombudsman hivatalából érkezett levél a városházára. Az alpolgármester szerint a városi műszaki osztály ennek alapján kérhette föl a magáncéget a táblák levételére.
Bíró szerint nem volt jogszerű a magyar táblák kihelyezése, mert a helyi önkormányzat egyik határozatában meghatározta, hogyan kell kinézniük az utcanévtábláknak. Az ettől eltérők szabálytalannak tekinthetők, még akkor is, ha a tábla magántulajdonban lévő épületre kerül ki.

(MTI nyomán) Kuruc.info


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése