2010. július 20., kedd

Orbán képébe vágta Fico női változata: érvénytelenítik "szlovák területen" a magyar állampolgársági törvényt

Iveta Radicová szerint alternatív megoldást dolgoznak ki, ha év végéig Magyarország nem módosít az ún. kettős állampolgárságról szóló törvényen: olyan jogszabályt hoznak, amelynek értelmében a magyar rendelkezés nem alkalmazható "szlovák területen" (ez lenne a mi Felvidékünk, melynek minden centiméterét tőlünk rabolták - a szerk.). Hogy ez pontosan mit jelent, azt egyelőre nem tudni.

Négyszemközti megbeszéléseket is folytatott egymással kedden a Visegrádi 4-ek tanácskozása után Iveta Radicová tót és Orbán Viktor magyar kormányfő. A találkozó után csak Iveta Radicová állt ki a nyilvánosságot tájékoztatni.
Radicová a tolmács nélkül, angolul folytatott tárgyalások után azt mondta: tájékoztatta Orbán Viktort, hogy ha a magyar fél nem módosít év végéig a kettős állampolgárságról szóló törvényen, a "szlovák" parlament olyan jogszabályt fogad el, amely kimondja, hogy "Szlovákia" területén nem érvényes a kettős állampolgárság. Az elképzelés részleteiről nem beszélt, mint mondta, a témát mindenképpen egy szlovák-magyar vegyesbizottság elé viszik.
Radicová egyébként "nyugodtnak" nevezte a tárgyalások légkörét, amelyen sikerült előrelépni számos probléma kezelésében. Így, mint mondta, Orbán Viktor biztosította őt, hogy Magyarország egy erős Szlovákiát szeretne szomszédjaként látni, "mert ez magyar érdek is". Mint mondta, "kölcsönösen biztosították egymást", hogy minden problémát tárgyalásos úton kívánnak rendezni, és nem a sajtón keresztül üzengetnek a másik félnek.
Ismét megkezdik munkájukat a tót-magyar vegyesbizottságok is, a fő cél a regionális együttműködés erősítése. A további párbeszéd érdekében Radicová meghívta Orbán Viktort a szlovák-magyar alapszerződés aláírásának tizenöt éves évfordulójára. Ezt 1995. március 19-én írták alá, de a tót parlament csak egy évvel később, 1996. március 26-án ratifikálta, így viszonylag széles időkorlátok között lehet megünnepelni.
(Hírszerző nyomán: Kuruc.info)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése