2010. július 10., szombat

Agyonlőttek egy magyar politikust Felvidéken - leszámolásra gyanakszanak


Basternák László


A felvidéki Ógyallán lelőtték pénteken este Basternák Lászlót, a Magyar Koalíció Pártja komáromi járási elnökét, a város egykori polgármesterét, jelenlegi főellenőrét. Az ismeretlen tettes sörétes puskával, saját háza előtt lőtte főbe áldozatát, aki a helyszínen életét vesztette.
Az Új szó úgy tudja, hogy a tettes gyalog menekült. A Zöld utcát, ahol a politikus háza áll, lezárták a helyszínelő rendőrök. Egy szürke, metálfényezett Honda Civic gépkocsit ellenőriznek; biztosítják a nyomokat, feltételezhető ugyanis, hogy a merénylő ezt a járművet használta.

Kutyás rendőrök is jelen vannak, tehát elképzelhető, hogy ily módon is megpróbálnak az elkövető nyomára bukkanni. Az áldozat holtteste este tíz óra után is a ház előtt feküdt.
Basternák László az MKP komáromi járási elnöke és a párt Nyitra megyei képviselője, valamint Ógyalla főellenőre volt. Az előző megbízatási időszakban a város polgármestereként tevékenykedett.

A szürke autót otthagyta az elkövető. Az autótól balra található Basternák háza.

Idén március 3-án már megkíséreltek ellene egy merényletet a háza előtt, amikor - elmondása szerint - feleségével kutyasétáltatásból tért haza.
"Én az egyik kutyával már bementem az udvarra, a bejárati lépcsőnél álltam, amikor az utcáról eldördült a lövés - idézte fel akkor a történteket Basternák. - Szerencsére nem engem, hanem a bejárati kapu zárját találta el a golyó. A feleségem még kijjebb állt, de ő is csak annyira emlékszik, hogy abból az irányból érkezett a támadó, ahonnan mi is jöttünk. Odaért a házunkhoz, lőtt, és el is tűnt. Az arcát sajnos nem láttam, mert jól lehúzta a csuklyát."
Kamerás felvétel készült
A tvnoviny.sk információi szerint Basternák meggyilkolása előtt figyelt fel a tettesre - aki egy autóban követte őt. Megpróbált elmenekülni, de elesett és az elkövető kétszer fejbe lőtte. A lövésekre az áldozat fia figyelt fel, aki maga is fegyverrel a kezében futott ki az utcára és többször is rálőtt a kocsira, amely működésképtelenné vált - ezért kellett a tettesnek gyalog elmenekülnie. A ház előtt felszerelt biztonsági kamerák állítólag rögzítették az esetet.
A gyilkosság rányomta bélyegét az MKP kongresszusára is, amely gyászszünettel kezdődött.
Leszámolás állhat a háttérben
Daniel Lipsic új belügyminiszter közölte: kivizsgáltatja, mit tett a rendőrség a Basternák-ügyben a márciusi merényletet követően. Basternák akkor azt mondta, félti saját és családtagjai életét, s rendőri védelemhez folyamodott. "Miután azonban megmagyarázták neki, hogyan működik a dolog, s milyen személyi korlátozásokkal jár, a felajánlott védelmet elutasította" - jelentette ki Lipsic.
"Egyelőre korai arról beszélni, hogy milyen indítékok - politikai vagy más - állhatnak a gyilkosság mögött" - véli a belügyminiszter. Az MTI tudósítója által az MKP rendkívüli kongresszusán megszólított magyar polgármesterek nem tartják valószínűnek a politikai indítékokat. Többnyire valamiféle helyi vállalkozói vitákat, leszámolást gyanítanak az ügy mögött.
(Új Szó - InfoRádió - Bumm nyomán)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése