2010. június 8., kedd

A Szlovák Posta csak szlovák szövegeket kézbesít, magyart nem

Hodosy Szabolcs, az MKP parlamenti képviselőjelöltje sajtótájékoztatót tartott az MKP székházában annak kapcsán, hogy a Tomasík utcai pozsonyi postahivatal visszautasította a magyar nyelvű szórólapjainak a terjesztését.
 
A dunaszerdahelyi származású képviselőjelölt, a pozsonyi postahivatalban szerette volna feladni leveleit, amelyekben magyar nyelvű szórólapjait küldte volna szét a magyar községekbe. A posta vezetősége azonban elutasította kérelmét, megtagadta a csomagok átvételét és a szórólapok terjesztését, mivel az ellenkezik a nemrégiben elfogadott államnyelvtörvénnyel. Hodosy Szabolcs kizárólag csak magyar nyelvű szórólapokat szeretett volna eljuttatni a felvidéki magyar községek választópolgáraihoz. A Szlovák Posta válaszlevelében a nyelvtörvényre hivatkozik, és úgy fogalmaz, hogy a posta visszautasíthatja azon küldeményeket, amelyek nincsenek összhangban a belső szabályzatuk rendelkezéseivel. Alena Wagnerová Hodosy Szabolcsnak küldött levelében az államnyelvtörvény 5. és 8. paragrafusára hivatkozik, amelyben a szlovák nyelv, mint államnyelv elsőbbrendűségéről beszél. Mivel a posta megállapítása szerint a megrendelő – Hodosy Szabolcs – nem tartotta be az államnyelvtörvényt, így nem veszik át a küldeményeket. A magyarellenes diszkrimináció egy újabb formájával találkoztunk a szlovák államigazgatásban a posta részéről. A cenzúra elfogadhatatlan és diszkriminatív, amely fura módon épp a június 12-ei parlamenti választások előtt rövidíti meg a magyar képviselőt. A megrendelő, ebben az esetben a dunaszerdahelyi Hodosy Szabolcs hiába fizette volna meg a csomagok feladását és a terjesztést, a szlovák postának még így sem állt érdekében az együttműködés, mivel csak magyar nyelvű kiadványról volt szó.
Az államnyelvtörvény kezdetén szintén volt már rá eset, hogy a Szlovák Postán Szepsiben az alkalmazottak nem voltak hajlandóak magyarul megszólalni a magyarlakta községekben, mivel erre egy belső szabályzat figyelmeztette őket.
Érdekességként megemlítjük, hogy a Szlovák Nemzeti Párt által irányított pozsonyi postahivatal falán leplezte le nemrégiben Ján Slota a nemzetiek vezére a Trianont dicsőítő emléktáblát…
(Felvidék Ma nyomán)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése