2010. június 13., vasárnap

Megbüntették Marosvásárhely polgármesterét

A román Diszkriminációellenes Tanács 400 lej pénzbírságot rótt ki Dorin Floreara, mert a város honlapján csak románul olvashatók a tanács határozatai. A polgármester nem nyilatkozott Híradónknak. Közben magának a büntetést kiszabó intézmény honlapjának sincs magyar változata.

A Diszkriminációellenes Tanács honlapján sincs a magyar a választható nyelvek között. Az elnök ezt azzal magyarázza, hogy országos intézményeknek ez nem kötelező, és pénzük sincs a fordításra. Viszont megbírságolták ugyanezért Dorin Floreát.

- A weboldal nincs teljesen magyarra lefordítva. Többszöri figyelmeztetés után marasztaltuk el pénzbírsággal Dorin Floreát, ebben az esetben egy marosvásárhelyi polgár jelentette fel – hangsúlyozta Asztalos István a Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

Marosvásárhely honlapjának magyar verziója szerint 2009 óta egy városi tanácsi határozat sem született. Románul viszont naprakész információkat találunk.

A marosvásárhelyi városháza nem tudta, hogy a Diszkriminációellenes Tanács megbüntette Dorin Florea polgármestert. A hivatal szóvivője azt mondta, majd akkor hozzák nyilvánosságra a városvezető álláspontját, ha kézhez kapták a hatóság határozatát.

A polgármester korábban azzal védekezett, hogy a törvény nem kötelezi a határozatok magyarra fordítására. A diszkriminációt szabályozó, tíz éves kormányhatározat valóban nem tér ki külön a weboldalakra. A Tanács szerint ennek ellenére alapvető emberi jogok sérülnek.

Dorin Florea polgármestert nem éri váratlanul a büntetés, hiszen ugyanezért a mulasztásért már háromszor is kapott írásos figyelmeztetést.

Baranyi László
Duna Tv, Híradó

http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=638874

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése