2010. május 26., szerda

Elfogadta a legújabb magyarellenes törvényt Szlovákia parlamentje


Válaszul az Országgyűlés szerda délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét az elszakított területeken élő magyarok számára, még aznap az ún. Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) demokrácia- és alkotmányellenesnek tartja a módosítást és elutasítja azt.
A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál.
A 150 tagú testületben a 115 jelen lévő képviselő közül 90 támogatta a módosítást, heten ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak, míg egy képviselő nem szavazott.
Az MKP az alkotmánybírósághoz fordul
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) demokrácia- és alkotmányellenesnek tartja a módosítását és elutasítja azt - közölte a magyar párt.
"Az MKP kész a törvény semmissé tétele érdekében az alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni" - olvasható abban a közleményben, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához.
"Az MKP reméli, hogy a szlovákiai parlamenti választások után lecsillapodnak az indulatok, s Szlovákia és Magyarország kormányai megoldást találnak erre a mesterségesen felfújt problémára" - mondta a szóvivő.

(MTI nyomán: Kuruc.info)

1 megjegyzés:

  1. Szervusz, van kedved a Bétahullámon is publikálni?
    Keress meg ha igen!
    (betahullam.hu - AdMiRaL)

    VálaszTörlés