2010. április 28., szerda

Magyar fiatalokat vertek román csendőrök Szentgyörgyön


A Szent György-napok egyik éjszakáján két szórakozó gidófalvi fiatalembert elvertek a csendőrök. Az áldozatok nem hagyják annyiban, törvényszéki orvosi látleletet kértek, s az ütlegelő zsandárokat katonai ügyészségre adják. A sepsiszentgyörgyi csendőrparancsnok — aki már ,,vetkőztetett le" erőszakoskodó katonát — belső kivizsgálást kezdeményezett. A Háromszék cikke alább folytatódik.

Péntekről szombatra virradó éjjel a megyeszékhelyi Szent György téren kissé spicces társaság vonult el az egyik lacikonyhából. Egy parkolóból kiálló személygépkocsi fellökte a 22 éves Csulak Csongort, aki elesett, majd mérgében az autó szélvédőjére loccsantotta poharából a sört. A kocsi vezetője éles szóváltásba keveredett a sörös fiatalemberrel, amire felfigyelt a közelben tartózkodó csendőrjárőr, és közbelépett. Csulakot leütötték, földre teperték, majd a járőrkocsi felé tuszkolták, hogy bevigyék a székhelyre. Ezt látva, a 27 éves Fazakas Vince Lajos közbelépett, Csulak és a csendőrök közé állt. Erre ketten őt is lefogták, az egyik gyomorszájon rúgta annyira, hogy nem kapott levegőt, majd mindkettejüket elszállították. Utóbbi lapunknak elmondta: elvették tárcáikat, telefonjaikat, azokat kikapcsolták, a nyakából letéptek két ezüstláncot, amelyek el is vesztek.

A kocsiban — rendszáma: MAI 141981 — tovább folyt az ütlegelés. Fazakas védeni próbálta barátját, erre csúfondárosan megkérdezték a csendőrök: mi az, védi a szeretőjét? A csendőrség székhelyén egy nagy terembe vezették a két szabálytalanul őrizetbe vett fiatalembert. Ott már öten estek nekik, elsősorban Fazakasnak. Leütötték, hajánál fogva felemelték, és tovább verték. ,,Kikezdesz-e még a csendőrséggel?" — kérdezgették verés közben. Negyedórás ütlegelés után mindenféle jegyzőkönyvfelvétel nélkül szélnek eresztették őket, az elveszett láncokon kívül értékeiket visszaszolgáltatva.

Autós üldözés

Közben a társaság harmadik tagja, Igyártó Botond — miután sikertelenül próbált meg segítséget kérni telefonon, taxiba ült, és a csendőrséghez vitette magát. Az őr azt állította, nincsenek ott, akiket keresett. Az időközben kiszabadult Fazakas riasztotta rokonságát, testvére és sógora érkezett kocsival, ők észrevették, hogy a csendőrautó távolról követi a sántikálókat. Fazakas sógora a kocsi elé került, s meg szerette volna állítani azt, de az integetésre a csendőrautó elhúzott. Mindannyian beültek a személygépkocsiba, üldözőbe vették a kék autót, de annak sikerült meglépnie. Akkor a csendőrség székhelyére hajtottak, és magyarázatot kértek, de az őrszobán túl nem jutottak. Megjött a járőrkocsi is, de abból mindössze egy álarcos csendőr szállt ki. Fazakas biztos benne, hogy az ütlegelők közül hármat felismerne, mert akkor nem volt rajtuk maszk.

A pórul járt fiatalok a megyei kórház sürgősségi osztályára mentek. Florián Zsuzsanna ügyeletes orvos megállapította, hogy mindketten erőszak áldozatai, Fazakas esetében a sérülések egész lajstromát sorolta fel, és átvilágításra küldte. A röntgenfelvétel alapján Florentina Moroiu szakorvos megállapította, hogy megrepedt egyik bordája, és a tüdeje is megsérült. Az áldozatok hétfőn a törvényszéki orvosnál jelentkeztek, a Carmen Barbu tisztiorvos által kiállított bizonylatban Csulak Csongor esetében hat sérülés szerepel, amelyek 2-3 napi orvosi kezelést igényelnek, Fazakas Vince Lajos esetében tíz 7-8 nap alatt gyógyuló sérüléseket állapítottak meg. Az ifjak panasszal fordultak a Területi Közrendészeti hatósághoz, a prefektúrához, és feljelentést tettek a katonai ügyészségen is.

A parancsnok helyesel

Adrian Faur ezredes, a Dózsa György Kovászna Megyei Csendőr-felügyelőség parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, ellenez mindenféle, a beosztottjai részéről történő szabálytalan megnyilvánulást, az erőszakot pedig kimondottan. Helyesnek tartja, hogy az ifjak a katonai ügyészséghez fordultak, de ezzel nem elégszik meg, belső kivizsgálást kezdeményezett, s az eredmény függvényében fegyelmi eljárást indít. Faur eddig is büntetett már meg szabálytalankodókat, egy Zágonban erőszakoskodó beosztottját pedig eltávolította a testületből.

3szek.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése