2010. január 29., péntek

A temerini fiúk esete

A temerini fiúk (Temerini Ötök), öt fiú, akik 2004. június 26-án éjjel a trianoni békediktátum után Szerbiához csatolt Temerinben megvertek egy szerb nemzetiségű férfit, aki előzőleg provokálta őket. A különböző kábítószerek hatása alatt álló férfi szidalmazni kezdte a magyarokat, majd szexuálisan molesztálta a közelben tartózkodó fiatal lányokat is. A fiúk a jegyzőkönyvek szerint súlyos testi sérüléseket okoztak a férfinak.

A fiúkra kiszabott büntetés példa nélküli, a bíróság elfogultságát tükrözi (a hozzátartozók állítása szerint a hivatalos szervek manipuláltak a bizonyítékokkal, nem tették lehetővé minden tanú kihallgatását). A bíróság ugyanis gyilkossági kísérlettel vádolta meg őket, és egy szokatlanul gyors tárgyalás végén összesen 61 év börtönbüntetést rótt ki rájuk. Általában háborús bűnösöket sújtanak ilyen fokú büntetéssel Szerbiában.

Események

Zoran Petrovic, a 38 éves újvidéki drogdíler már ittas és drogtól szétesett állapotban érkezett Temerinbe 2004. június 25-én este.Itt különböző szórakozóhelyeken fordult meg, de mindenhonnan kitessékelték őt, mert belekötött a vendégekbe. A helyiek először itt kérték a rendőrség segítségét, akik illetékesség hiányára való hivatkozással nem mentek ki a helyszínre. A temerini piactéren éjfél körül találkozott a magyar fiatalokkal, akikkel szóváltásba keveredett. Petrovic szidalmazni kezdte a magyarokat, majd szexuálisan molesztálta a közelben tartózkodó fiatal lányokat is. M. István, követelte Petrovićtól, hogy vonja vissza a magyarokra tett sértő kijelentéseit. Erre nem volt hajlandó, ezért verekedés tört ki. Petrović összerogyott, de azt lehetetlen megítélni, hogy vajon a verések következtében vagy a kábítószer és az alkohol hatására.2004. június 26-án délelőtt házról házra járt a temerini rendőrség és begyűjtötte a fiúkat.

Jelenlegi helyzet

A temerini fiúkat az incidenst követően előzetes letartóztatásba helyezték és az újvidéki börtönbe szállították ahol végül 11 hónapot töltöttek, emberhez nem méltó körülmények között.Később M. István 15 év, I. Zsolt 13 év, Sz. Zoltán 11 év 6 hónap, U. József 11 év 6 hónap, H. Árpád pedig 10 év börtönbüntetést kapott. Összesen 61 évet szabtak ki rájuk.Jelenleg a fiúk a sremska mitrovicai börtönben raboskodnak.

Kifogások az eljárással kapcsolatban

  • Petrovic nem tudta megnevezni támadóit, a vallomásában arra sem emlékezett, hogyan került hajnalban az utcára.
  • A vád súlyos testi sértés okozása helyett az volt, hogy megkínozták és előre megfontolt gyilkossági szándékkal támadtak rá Zoran Petrovicra.
  • Az egész esetet mintegy 50-60 fiatal végignézte. Később, mindössze négy vagy öt szemtanút hallgatott ki a hatóság.
  • A szülők az ítélet fellebbezésében a per újratárgyalását, a külföldi megfigyelők jelenlétét, a tények pontos megállapítását, a vád átminősítését, az igazságos, a részletekre kiterjedő eljárás szavatolását, pontosabban az eset újbóli rekonstruálását követelik, másik bíró elnökletével. A bíróság a kérvényüket elutasította.
  • Az újvidéki börtönben úgy várták őket, hogy "jönnek azok a magyarok, akik megöltek egy szerbet". Ennek megfelelően a "befogadást" követően napokig verték őket, s 5 napra magánzárkába kerültek étel-ital, WC papír nélkül. A szülők a lerövidített láthatási idő alatt csak szerbül beszélhettek gyermekeikkel, már amiről lehetett. Megtiltották ugyanis, hogy a tárgyról essék szó, a börtönben ért atrocitásokról pedig nem mertek beszélni a fiatalok. Tudták, rosszul járnának. Később az újvidéki börtön igazgatója bevallotta, történtek túlkapások, de ezeket megfelelő szankciók követték.
Politikai tényezők
Általános vélemény szerint ilyen súlyos ítéletre azért volt szükség, mert akkortájt igencsak megszaporodtak a magyarellenes incidensek a Vajdaságban, s a szerb hatalom ezt ily módon ellensúlyozni akarta.

Érdekességek

A temerini fiúkat elítélő Zdenka Stakić bírónő és 3 társa ellen eljárás indult gondatlan munkavégzés miatt Ilarion pravoszláv szerzetes ügyében, aki kiskorúakon elkövetett fajtalankodás vádjával került annak idején a bíróság elé, s a bírák hagyták, hogy ügye elévüljön.

A megvert újvidéki kábítószerterjesztő 18 millió forintnak megfelelő kártérítést követelt a temerini fiúk családjától.

2009. április 28-án kábítószer túladagolás végezett a megvert Zoran Petroviccal.

("A temerini ötök")Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése