2010. január 30., szombat

2010 Vajdaság: Tíz nap alatt két magyarverés


2010. január 28. Temerinben tíz nap alatt ez már a második eset, most egy fiatalt vertek meg. A Vajdaság kisebbségügyi titkára meglátogatta a bántalmazottakat, és azt mondta: a szerb államnak fel kell lépnie a kisebbségellenes erőszak ellen.

Temerinben a bandákba verődő szerb fiatalok szinte vadásszák, majd megverik azokat, akik más nyelven beszélnek, más nemzethez tartoznak. Ezt mondta a tartomány kisebbségi ügyekért felelős titkára az újságíróknak. Szerinte nem elég a pénzbüntetés.

- Az egyetlenegy adekvát választ az ilyen bandákba verődött, nemzetiségi alapon történő verekedésekre a börtönbüntetésben látom. Az, aki néhány ezer dináros szabálysértési bírsággal megússza az ilyen incidenseket, az közvetve motivációt kap arra vonatkozólag, hogy ismételje meg, rendszeresítse az ilyen viselkedést – hangoztatta Korhecz Tamás kisebbségügyi titkár.
Az egyik megvert fiatal arcán még mindig látszanak az ütések nyomai. Azt mondja: tíz napja hazafelé tartott, amikor körülvették.

- Megkérdezte, hogy magyar vagyok? Mondom igen, és kaptam két pofont. Valahogy elszaladtam, de utolértek, és akkor elkezdtek verni, ezután a földre leestem. Megrugdostak. Mondtam, hogy hagyják abba. Azt válaszolták, abbahagyják, de térdeljek fel, és mondjam azt: bocsánat – mesélte H. Hunor.

Korhecz Tamás jelezte: a szervezett hadjáratra utaló magyarellenes támadások miatt bejelentést tesz a vajdasági képviselőház biztonsági tanácsánál, de személyesen megkeresi az igazságügyi szervek új vezetőit is a nacionalista verések miatt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése